Αισθητική οδοντιατρική είναι ο κλάδος της οδοντιατρικής επιστήμης που ασχολείται με παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των αισθητικών προβλημάτων των δοντιών και tτων ούλων, οι οποίες έχουν ως στόχο την βελτίωση της εμφάνισης του στόματος, την αποκατάσταση της ομορφιάς και της αρμονίας του χαμόγελου.

Αν και διατηρεί τις αρχές της κλασσικής οδοντιατρικής για την βελτίωση της εικόνας των δοντιών διαφέρει από αυτήν στο γεγονός πως η κλασσική οδοντιατρική έχει σαν αντικείμενο την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων του στόματος.

Ουσιαστικά επικεντρώνεται σε περιστατικά με ιατρικό πρόβλημα, όπως η τερηδόνα, ενώ η αισθητική οδοντιατρική “απαντάει” στην επιθυμία του ασθενή για βελτιωμένη αισθητική του χαμόγελου.

Η αισθητική οδοντιατρική, αποτελεί τον πλέον αναπτυσσόμενο κλάδο της οδοντιατρικής. Παρά το γεγονός πως η ειδικότητα του αισθητικού οδοντιάτρου είναι νέα, τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε ιδιαίτερη άνθηση, καθώς όλο και περισσότεροι ασθενείς απευθύνονται στον οδοντίατρό τους για να αποκτήσουν μια πιο ελκυστική εμφάνιση μέσα από ένα όμορφο χαμόγελο.

Στόχος του συγκεκριμένου κλάδου, είναι να επιτυγχάνει ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα προσπαθώντας με τις παρεμβάσεις της να προσεγγίσει τον φυσικό τρόπο κατασκευής των δοντιών. Οι τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων ανέδειξαν μια σειρά σύγχρονων υλικών, νέων βελτιωμένων τεχνικών και καινούριων τρόπων παρέμβασης που χρησιμοποιούν οι οδοντίατροι, οι οποίες ελαχιστοποιούν τις όποιες φθορές των δοντιών και τους προσδίδουν φυσική όψη.

Παράλληλα η πρόοδος αυτή, βοήθησε τους οδοντιάτρους, να παρέχουν σε ένα μεγαλύτερο αριθμό ασθενών, πολύ πιο προσιτές επιλογές για να αποκτήσουν ένα πιο ελκυστικό χαμόγελο και να αντιμετωπίσουν τις νέες απαιτήσεις της αισθητικής οδοντιατρικής.

Προβλήματα που αντιμετωπίζει η αισθητική οδοντιατρική

Ο συγκεκριμένος επιστημονικός κλάδος καλύπτει ένα ευρύ φάσμα οδοντιατρικών υπηρεσιών που στοχεύουν στην αποκατάσταση ενός υγιούς και όμορφου χαμόγελου.

Τα πιο συνηθισμένα περιστατικά που αντιμετωπίζονται είναι:

"Λεκιασμένα" ή κίτρινα ή δόντια: παράγοντες όπως το κάπνισμα, η χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων, η κατανάλωση καφέ, κόκκινου κρασιού και άλλων σκούρων υγρών κιτρινίζουν και λεκιάζουν τα δόντια.

Κενά ανάμεσα στα δόντια: λόγω κληρονομικότητας και άλλων παραγόντων, δημιουργούνται κενά ανάμεσα στα δόντια όπως απο την μετακίνηση δοντιών λόγω περιοδοντίτιδας, απο τον θηλασμό του δακτύλου ή της γλώσσας, απο συγγενή έλλειψη δοντιών κ.α.

Ορθοδοντικά προβλήματα: Τα ορθοδοντικά προβλήματα είναι αποτέλεσμα περιβαλλοντικών παραγόντων, κληρονομικότητας, ή ο συνδυασμός και των δυο. Χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, στα οδοντικά, στα σκελετικά και στα oδοντοσκελετικά.

Ανισομεγέθη ή ανισοϋψή δόντια: είτε εκ φύσεως είτε λόγω φθοράς, το ύψος ή το μέγεθος των δοντιών διαφέρουν (μακροδοντία μικροδοντία, κωνικά δόντια) με αποτέλεσμα κάποια από αυτά να είναι μικρότερα ή κοντύτερα από τα υπόλοιπα.

Ελλειπόντα δόντια ή υπεράριθμα δόντια: η πρώτη κατηγορία προκαλείται επι το πλείστον από εξωγενείς παράγοντες. Η εξαγωγή κάποιου δοντιού που μπορεί να ήταν αναγκαία, διότι η ρίζα πέθανε, ένα δόντι που έφυγε σε ένα ατύχημα κλπ είναι μερικά παραδείγματα που δημιουργούν αυτή τη πάθηση. Στον αντίποδα, τα επιπλέον δόντια τα οποία εμφανίζονται στον οδοντικό φραγμό, είναι τα λεγόμενα υπεράριθμα.Τα δόντια αυτά μπορεί να έχουν φυσιολογική μορφολογία ή να είναι μικρότερα και με αυτό το τρόπο να προκαλούν λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα. Τα αίτια είναι πολυπαραγοντικά με ισχυρό γενετικό υπόστρωμα.

Ραγισμένα ή σπασμένα δόντια: ένας οξύς πόνος κατά τη μάσηση χωρίς προφανή λόγο, μπορεί να προέρχεται από μια κρυφή ρωγμή του δοντιού. Κατά τη μάσηση σκληρών τροφών, μιας καραμέλας, ή ακόμη και μία στραβοδαγκωνιά μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο ή ρωγμή στο δόντι.

Μεταλλικά (μαύρα) σφραγίσματα: τα μεταλλικά σφραγίσματα, λόγω αισθητικής μπορεί να χρειάζονται αντικατάσταση, με νέα, τα οποία δεν ξεχωρίζουν από το φυσικό δόντι ή αλλιώς μπορεί να γίνει τοποθέτηση νέων υλικών που επιτρέπει την αποκατάστασή τους.

Ανισοϋψή ή υπερτροφικά ή ούλα: σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται υπερβολική ανάπτυξη του ιστού των ούλων τα οποία καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος των δοντιών με αποτέλεσμα να εμφανίζεται πολύ μεγαλύτερη η επιφάνεια των ούλων και τα δόντια να φαίνονται μικρότερα από το κανονικό. Όταν το συγκεκριμένο πρόβλημα εντοπίζεται μόνο σε ορισμένα δόντια, τα ούλα φαίνονται άνισα οπότε το ίδιο και τα δόντια.

Για να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω προβλήματα των ασθενών, η οδοντίατρος ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση, πραγματοποιεί μια σειρά από επανορθωτικές ενέργειες, όπως η προσθετική δοντιών, τη λεύκανση δοντιών, οι περιοδοντικές θεραπείες οι αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις κ.α.

Συγκεκριμένα, μερικές από τις παρεχόμενες υπηρεσίες του οδοντιατρείου της Dr Ευαγγελίας Μιχαηλίδου είνα οι ακόλουθες:

  • Αισθητική οδοντιατρική
  • Ενδοδοντική θεραπεία
  • Στοματολογία
  • Απονεύρωση
  • Λεύκανση
  • Εμφυτεύματα
  • Όψεις πορσελάνης
  • Όψεις ρητίνης
  • Γέφυρες
  • Σφραγίσματα