Τι είναι η λεύκανση των δοντιών

Η λεύκανση των δοντιών, είναι μια αισθητική τεχνική καθολικά συντηρητική (μη επεμβατική ), κατά την οποία οργανικά υλικά αποδομούνται για να απομακρύνουν τις χρώσεις και να δημιουργήσουν λευκότερα δόντια. Είναι ευνόητο πως η λεύκανση δεν δύναται να διορθώσει άλλα προβλήματα που τυχόν έχουν τα δόντια καθώς και να αλλάξει το φυσικό χρώμα των δοντιών αλλά μπορεί να επαναφέρει το αρχικό φυσικό χρώμα του λευκού δοντιού.

Οι λόγοι που επιλέγεται η συγκεκριμένη μέθοδος είναι:

  • Η επιθυμία του ασθενούς για αισθητική αναβάθμιση του χαμόγελου
  • Η αντιμετώπιση γενικευμένης δυσχρωμίας των δοντιών.
  • Πριν την τοποθέτηση προσθετικής εργασίας

Παράγοντες που προκαλούν χρώση στα δόντια

Καθημερινά η κατανάλωση τροφίμων και υγρών αλλά και άλλοι παράγοντες αλλοιώνουν το χρώμα των δοντιών. Συγκεκριμένα, η χρώση στα δόντια προκαλείται από:

  • Την ηλικία: η πάροδος του χρόνου, επηρεάζει το χρώμα των δοντιών λόγω φθοράς και σωρευμένων χρωστικών ουσιών.
  • Το κάπνισμα: ο καπνός περιέχει τη νικοτίνη, η οποία αφήνει χρωστικές ουσίες καφέ χρώματος που απορροφώνται αργά στην δομή της οδοντοστοιχίας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται δυσχρωμία.
  • Τις διατροφικές συνήθειες: η συχνή κατανάλωση αναψυκτικών, καφέ, τσαγιού, κόκκινου κρασιού,ποτών, εσπεριδοειδών κ.λ.π. συντελεί στη διάβρωση της αδαμαντίνης.
  • Οι χημικές ουσίες και τα ναρκωτικά: όπως για παράδειγμα,η κατάχρηση φθορίου μπορεί να προκαλέσει λευκές κηλίδες, η χρήση τετρακυκλίνης μπορεί να δημιουργήσει γκρι ή καφέ κηλίδες που είναι δύσκολο να αφαιρεθούν, η χρήση στοματικών διαλυμάτων που περιέχουν χλωρεξιδίνη μπορεί να είναι υπαίτια ως προς τον αποχρωματισμό των δοντιών κ.α.
  • Τα τραύματα: οι τραυματισμοί συνήθως απο πέσιμο, μπορούν να προκαλέσουν ρωγμές στα δόντια, οι οποίες μπορεί να συγκεντρώσουν μεγάλες ποσότητες υπολειμμάτων ή λεκέδων

Είδη λεύκανσης

Στο οδοντιατρείο της Dr Ευαγγελίας Μιχαηλίδου ακολουθούνται τρεις μέθοδοι για την αποτελεσματική λεύκανση των δοντιών:

  • Στο ιατρείο, σε μια συνεδρία με την χρήση λάμπας LED
  • Στο σπίτι, με ναρθηκάκια νυκτός σε διάστημα 1-2 εβδομάδων
  • Ο συνδυασμός των δυο παραπάνω

Λεύκανση με λάμπα LED

Ανάλογα με την κατάσταση αλλά και την απόχρωση των δοντιών του ασθενούς, η λεύκανση μπορεί να βελτιώσει το χρώμα των δοντιών έως και 8 τόνους λευκότερα.

Η διαδικασία ξεκινάει με τον καθαρισμό των δοντιών του ασθενούς και συνεχίζεται με την εφαρμογή ειδικών λευκαντικών τζελ στα δόντια. Ακολούθως, χρησιμοποιώντας την σύγχρονη μέθοδο της λάμπας LED, διευκολύνεται η βελτίωση της διείσδυσης του τζελ το οποίο διασπάται με αποτέλεσμα να εισέρχεται οξυγόνο στην αδαμαντίνη και την οδοντίνη. Αυτός ο συνδυασμός, επιτρέπει μια ήπια και ανώδυνη λεύκανση, εξαφανίζοντας τις χρώσεις. Η διάρκεια της θεραπείας είναι συνήθως μια ώρα με άμεσα αποτελέσματα μετά την ολοκλήρωσή της.

Λεύκανση με ναρθηκάκια στο σπίτι

Η οδοντίατρος στο πρώτο ραντεβού, πραγματοποιεί καθαρισμό των δοντιών και παίρνει τα μέτρα της άνω και κάτω γνάθου του ασθενούς, προκειμένου να φτιάξει τα ναρθηκάκια (μασελάκια) που αυτός θα χρησιμοποιήσει. Σε ένα δεύτερο ραντεβού, αφού τα έχει κατασκευάσει, ελέγχει αν εφαρμόζουν τέλεια στο στόμα του ασθενούς και αν όλα είναι σύμφωνα με τους κανόνες ασφάλειας, του παρέχει το λευκαντικό υλικό και τον ενημερώνει για τον ακριβή τρόπο εφαρμογής του.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της οδοντιάτρου, ο ασθενής τοποθετεί το υλικό στα ναρθηκάκια και τα φοράει κάθε μέρα ή κάθε νύχτα. Μετά το πέρας του χρονικού διαστήματος που έχει οριστεί, για την κάθε γνάθο, επισκέπτεται την οδοντίατρο για αξιολόγηση της προόδου.

Λεύκανση με LED σε συνδυασμό με χρήση νάρθηκα στο σπίτι

Για άριστα αισθητικά αποτελέσματα, πολύ συχνά ακολουθείται ο συνδυασμός των δυο παραπάνω μεθόδων, ανάλογα με την κρίση της οδοντιάτρου, την επιθυμία και την παθολογική κατάσταση του ασθενούς.

Παρενέργειες

Σχετικά με τις παρενέργειες της συγκεκριμένης τεχνικής, υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστεί πόνος κατά τη διάρκεια ή/και μετά την διαδικασία της λεύκανσης, όπου όμως η ήπια ενόχληση φεύγει σε λίγες μέρες. Γενικά, οι παρενέργειες της λεύκανσης δοντιών δεν είναι σοβαρές και το τελικό αποτέλεσμα αξίζει οποιαδήποτε προσωρινή ενόχληση.

Διάρκεια αποτελέσματος

Σύμφωνα με έρευνες, το αποτέλεσμα της λεύκανσης των δοντιών διαρκεί 3-4 χρόνια. Σε περίπτωση που γίνεται μεγάλη κατανάλωση σκουρόχρωμων υγρών όπως καφέ, κόλα, κόκκινου κρασιού και τσαγιού κ.α., σε συνδυασμό με το συνεχές κάπνισμα πούρου ή τσιγάρου μειώνουν την χρονική διάρκεια του αποτελέσματος στα 1-2 χρόνια και απαιτείται συντήρηση με νέο σχέδιο θεραπείας.